Jesen 2019

Moja knjiga je dostupna! Možete naći "Bošnjački nacionalizam. Strategije građenja nacije nakon 1995" (za sada samo na poljskome) u oferti Izdavaštva WN Scholar. U knjizi tvrdim da istočnoeuropske nacije pojavljuju se i traju u tijeku neprekidnih političkih borbi oko simboličkog sadržaja koji definira njihovu suštinu. Pokazujem taj proces na primjeru bošnjačkog nacionalizma u Bosni i Hercegovini kroz interpretaciju istorijskog procesa njegovog nastanka i analizu suvremenih načina funkcioniranja na temelju službene politike sjećanja na masakr u Srebrenici, opsadu Sarajeva i borbe za Mostar.

Kratak opis knjige na engleskom možete naći ovdje.

Uživajte!


 

2021, 23 Novembar

U posljednjem broju "Nacionalities Affairs" možete naći moj najnoviji članak o bošnjačkoj politici sjećanja na masovna ubistva u Srebrenici.

U članku se na bošnjačkom primjeru pokazuje da nacionalističke elite savremene Bosne i Hercegovine nikada nisu izgubile monopol na proizvodnju legitimnih interpretacija ratne prošlosti prvenstveno zato što su naučile da u svoju korist okreću nedostatke, ograničenja i kontradiktornosti politike vanjskog state-buildinga koju međunarodna zajednica vodi prema Bosni. Članak može također dovesti do zaključka da su u Bosni i Hercegovini nacionalisti svih triju opcija - bošnjačke, srpske i hrvatske - podjednako opasni, tako da svaki pokušaj izgradnje podjele ih na "dobre" i "loše" nacionaliste mora biti politički motiviran.

Uživajte u čitanju!


 

2021, 21 septembra

 

 


 

2021, 5 jula

Sutra učestvujem na međunarodnoj konferenciji Memory Studies Association, kao predstavnik Centra za istraživanje društvenog pamćenja, u dva događaja:

  • kao govornik na panelu "B4: Centralno-Istočna Evropa: sukobi i zaplete sjećanja" (11: 00-13: 00)
  • kao panelist na okruglom stolu "C5: Agonističko sjećanje u postkolonijalnom kontekstu; međusobne prepirke i dijalog" (13: 00-15: 00)

Pozivam vas sve da isto učestvujete!


 

2021, 27 februara

Nedavno sam dao dva komentara o Balkanu za radio


 

2020, 14 decembra

Odlična vijest! Moja knjiga "Bošnjački nacionalizam" upravo je dobila nagradu Slavističkog Fonda: Debi Godine 2019.

Zahvaljujem Odboru za dodjelu nagrade na ovoj časti!


 

2020, 5 oktobra

Jučer sam se vratio sa dvotjednog istraživanja u Zagrebu gdje sam skupljao znanje i materijale za novi članak te istraživački grant.

Boravak bio je jako osvježavajući. Hvala svim prijateljima i kolegama sa Sveučilišta u Zagrebu: Leu, Lani, Trvtku, Jeleni, Edu i Stipici na inspirirajućim diskusijama i dragocjenim savjetima!

 

 


 

2020, 7 septembra

Neočekivana promjena vlasti u Crnoj Gori - prvi put od 1990. godine.  Komentirato sam parlamentarne izbore u Crnoj Gori za Świat na Wskroś. Poslušaj (u streamu iz 5.09.2020, od 26:15) ovdje.

 


 

2020, 21 augusta

Već je tu! Objavljena je super-važna i izvrsno napisana knjiga od Katarzyne Roman-Rawske - "Novi realizam u ruskom literarnom polju nakon 1991". Priča o najnovijoj ruskoj literaturi (nakon postmodernizma) i njezinim odnosima s politikom. Unutra ćete naći np. kritiku liberalne postpolitike i pohvalu prosvjeda, otpora i borbe za svoje mjesto u društvenom prostoru.

Knjiga je dostupna u papiru i u e-booku na web stranici izdavača. 

Ovo je must have!

 


 

2020, 20 augusta

Objavljen je najnoviji broj časopisa "Stan Rzeczy" koji smo pripremili zajedno s Krzysztofom Świrekom. Ovdje ga možete pročitati besplatno.
Broj je usredotočen na totalne intelektualce, odnosno mislioce i znanstvenike koji nadilaze standardne načine na koje se radi znanost, birokratsku logiku, uske disciplinske podjele te uloge stručnjaka "od nečega". Snažni autori - snažni članci.

Uživajte!

 


 

2020, 19 augusta

Stranica se vraća u redovnu aktivnost nakon dužeg prekida rada zbog problema s pandemijom i serverom. Hvala, Puldzian, na novome hostingu!

Posljednjih mjeseci bio sam aktivan u medijima. Neke od mojih komentara možete naći ovdje:

 


 

2020, 2 aprila

Moj kratak osvrt na to kako se suvremena Armenija sjeća rata za Nagorni Karabah upravo je objavljena na sajtu DisTerrMem. Uživajte u čitanju!

 


 

2020, 20 marta

Moj poljski prijevod knjige Nine Witoszek "Korzenie Antyautorytaryzmu (Korijeni Anti-autoritarizma)" upravo je objavljen!

Knjiga se bavi pitanjem revolucije dostojanstva. Autorica, analizirajući aktivnost demokratske opozicije u Poljskoj u periodu 1976-1989, pokazuje da je revolucija dostojanstva djelo malih, hrabrih skupina "humanističkih renegata" o kojima ovisi moralni napredak.

Uživajte u čitanju!

 


 

2020, 29 februara

Umjetnost i znanost idu ruku pod ruku. Umjetnik-sociolog Piotr P. Płucienniczak, nadahnut člankom objavljenim u Colloquia Humanistica 8, stvorio je djelo pod nazivom "Examining the boundaries of contemporary art (Ispitivanje granica suvremene umjetnosti)". Djelo je postalo dio varšavske izložbe "Salon parametryczny + (Parametrizacijski salon +)". Kao što smo mogli vidjeti u subotu na vernisaži - sjajno je!

Djelu se možete diviti do 21 marta u Galeriji Salon Akademii Koneser.


 

2020, 10 februara

Zadnjih mjesec dana proveo sam u Jerevanu (Armenija), na istraživačkom putovanju u sklopu projekta H2020: DisTerrMem. Host-organizacija Educational and Cultural Bridges lijepo nas je dočekala pružajući sjajne uvjete za naša istraživanja koja se odnose na konkurentna društvena sjećanja na sporna područja u Armeniji. Dobili smo i veliku podršku ljudi iz Instituta za arheologiju i etnografiju Armenske akademije znanosti. Tijekom boravka rado smo podijelili svoje znanje i rezultate dosadašnjih istraživanja s ovdašnjim organizacijama i zainteresiranom publikom.

Jerevan je sjajno mjesto! Hvala vam na svemu i vidimo se opet u junu!


 

2020, 8 januara

Novi liberalni predsjednik Hrvatske uspio je na izborima ponajprije zbog nesposobnosti hrvatske desnice. Nedavno sam komentirao izbor Zorana Milanovića za predsjednika:

 


 

2019, 14 Decembra

Za audiciju "Świat na wskroś" komentirao sam kontroverze oko dodjele Nobelove nagrade Peteru Handkeu. Komentar možete poslušati (od 39:04) ovdje.

 


 

2019, 28 Novembra

Bilo mi je zadovoljstvo biti urednik najnovijeg broja međunarodnog časopisa "Colloquia Humanistica 8" (CH8) koji je upravo objavljen!

Broj problematizira pitanje hijerarhija i granica u Istočnoj Europi. Unutra možete naći, osim tematskog uvoda i serije vrlo zanimljivih članaka, također i moj prikaz najnovije knjige Siniše Maleševića - Grounded Nationalisms (2019).

Uživajte u čitanju!


 

2019, 26 oktobra / 2 novembra

Dao sam dva komentara za audiciju "Świat na wskroś" o trenutnim događajima na Balkanu:

 


 

2019, 15 Oktobra

Danas sam se priključio snažnome istraživačkom timu iz Poljske koji radi na međunarodnom grantu Horizon 2020: Disputed Territories and Memory.

Poljskim timom rukovodi neusporediva Joanna Wawrzyniak. Detaljni opis tima možete naći na sajtu DisTerrMem.


 

2019, 15-21 Septembra

Proveo sam jako interesantnu nedjelju na fellowshipu u Pragu (Charles University), gdje sam bio pozvan od Katedre za Ruske i Istočnoeuropske Studije na Fakultetu Društvenih Znanosti. Fellowship se održavao u sklopu programa "Plurality of Memories: 4EU+" a cilj mu je bio jačanje znanstvenih veza među partnerima-istraživačima suvremenih politika sjećanja na području Istočne Europe. Zahvaljujem se posebno Kateřini Královoj na jako inspirativnom razgovoru te organizatorima i sudionicima sjajne ENRS konferencije.

Na sajtu 4EU+ Alliance možete pročitati moj kratak osvrt na taj fellowship.


 

2019, 10-14 Septembra

Upravo je završio 17. Nacionalni Poljski Sociološki Kongres u Vroclavu na kojem sam imao zadovoljstvo sudjelovati kao član snažne delegacije Instituta za sociologiju Sveučilišta u Varšavi. Drugog dana Kongresa iznio sam referat o padu antifašizma u suvremenom poljskom >službenom sjećanju<, utemeljen na ovom članku objavljenom u East European Politics and Societies. Zahvaljujem se organizatorima i sudionicima na vrlo zanimljivom događaju. Posebno drag mi je bio simpozij o 1960-ih kao vrhu modernizacije u Poljskoj.


 

2019, 9 Septembar

Komentirao sam za Al Jazeera Balkans pitanje dodjele Fulbrightove nagrade za životno djelo Kolindi Grabar-Kitarović, predsjednici Hrvatske. Članak se može pročitati ovdje.


 

2019, 18-30 August

Bilo mi je zadovoljstvo sudjelovati u sjajnoj 48. Zagrebačkoj Slavističkoj Školi održanoj u Dubrovniku koja je upravo završila. Vraćam se kući s mnogim novim inspiracijama za daljnja istraživanja i nastavu. Hvala svim sudionicima i organizatorima na našim zajedničkim aktivnostima i diskusijama. Posebno se zahvaljujem ekipi iz Filozofskog Fakulteta Sveučilišta u Zagrebu: Tatjani Pišković na pozivu za sudjelovanje u školi i rukovođenje organizacijom cijelog događaja; Lani Molvarec na izvrsnom književno-sociološkom seminaru; Maši Kolanović na savršenoj organizaciji kulturološkog bloka aktivnosti. Vidimo se uskoro!

Tijekom škole podijelio sam neke od svojih dojmova s novinarom DULISTa. Možete ih pročitati ovdje.


 

2019, 4 August

Komentirao sam pitanje isporuke nove vojne opreme od strane Moskve u Srbiju za audiciju „Świat na wskroś”. Komentar možete poslušati (od 37:22) ovdje


 

2019, 17-19 Juni

Na međunarodnoj konferenciji CEESA-ISA 2019 u Beogradu, zajedno s kolegama iz projekta REPAST organizirali smo panel o teškoj prošlosti u europskim zemljama. Održao sam tamo predavanje o razlozima neuspjeha međunarodne politike sjećanja u Bosni i Hercegovini nakon 1995. godine. Hvala na odličnom panelu!


 

2019, 14-16 Juni

Na međunarodnoj konferenciji ASEEES Summer Convention 2019 u Zagrebu predstavio sam problem simboličkih borbi unutar nacionalističkih pokreta na primjeru unutarbošnjačkih borbi za sjećanje na opsadu Sarajeva i Mostara. Prezentacija bila je dio panela o simboličkim podjelama u jugoistočnoj Europi koji smo organizirali s kolegama iz Centra za Istraživanje Postjugoslavenskog Prostora PROP


 

2019, 6 Juni

Sudjelovao sam u panel diskusiji pod nazivom " Od Imperija do Država. Mnoštvo Modernosti Nakon Osmanskog Carstva? “ u organizaciji Instituta za Sociologiju i Francuskog kulturnog centra Varšavskog Univerziteta. Hvala ostalim panelistima i publici na zanimljivom razgovoru!